Hoe verander je gedrag en hoe houd je dat vol?

In het weekend of tijdens een vakantie ontstaat vaak het voornemen “het anders” te gaan doen. Meer naar de sportschool, afvallen, meer acquisitie activiteiten of vroeger opstaan om maar een paar goede voornemens te noemen. Er wordt bij thuiskomst vaak fanatiek begonnen, maar al gauw vermindert de motivatie en discipline om het vol te houden. Vervolgens valt men dan weer terug in oude (en vertrouwde) gewoonten.

Het is een intrigerend fenomeen dat het zo moeilijk is gewoonten te veranderen en nieuwe – wenselijke - gewoonten je blijvend eigen te maken. Waarom lukt het in de eerste weken altijd en waarom lukt het daarna (vaak) niet om gewenst gedrag vol te houden? 

James Clear schreef hierover een zeer lezenswaardig boek[1]. Hij geeft niet alleen aan waarom terugval haast onvermijdelijk is, maar ook hoe je de kans op blijvende verandering zo groot mogelijk maakt.  

Het probleem, zo stelt hij, zit niet in de persoon zelf, maar het systeem dat gevolgd wordt. Het systeem staat verandering in de weg.  

Als je systeem voor verandering goed is, dan is de kans op succes het grootst.

Een belangrijk onderdeel van het systeem is om het makkelijk te maken om aan je voornemen te beginnen. Leg je hardloop kleren ’s avonds klaar als je de volgende ochtend wilt hardlopen. Op het moment dat je je hardloopkleren aantrekt, is de activiteit onvermijdelijk. Zorg er dan dus ook voor dat je er niet eerst naar hoeft te zoeken. Maak een lijstje van personen of bedrijven (met telefoonnummers) die je wilt uitnodigen voor een kop koffie of zorg er voor dat “de suiker” uit je kasten verdwijnt zodat je ook niet in de verleiding komt te snoepen. Maak het jezelf makkelijk ergens aan te beginnen.

Daarnaast is een onderdeel van het juiste systeem om de lat niet te hoog te leggen. Laat het lukken! Beter 3 push ups per dag thuis dan het voornemen 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Dat laatste houd je toch niet vol. Beter 1 sales call per week dan het voornemen iedere dag een uur aan acquisitie te besteden. Je voelt je beter als je iedere keer voldoet aan je voornemen. Laat het slagen.

En het uiteindelijke gevolg laat zich dan raden.

 

[1] James Clear, Atomic Habits

Terug naar overzicht