Uitstelgedrag

“Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”[1]

Je kent het wel. Je zit ergens tegenaan te hikken en krijgt het maar niet voor elkaar om de gewenste activiteit uit te voeren. Waarom vertonen we uitstelgedrag en hoe kan je hier (tot op zekere hoogte) het hoofd aan bieden?

Wetenschappelijk aangetoonde oorzaken van uitstelgedrag

Er zijn wetenschappelijk aangetoonde oorzaken van uitstelgedrag.

Eén van de oorzaken is dat we (vaak tegen onszelf) zeggen dat we het druk hebben. Moeilijke taken stellen we vaker uit dan makkelijke taken. Een beetje doelloos e-mails beantwoorden of doorsturen is geen moeilijke taak en verkiezen we vaak boven complexere taken.

Een andere oorzaak van uitstelgedrag is een laag energieniveau en het gebrek aan korte termijn doelen.

Een oorzaak kan ook perfectionisme zijn. Een activiteit wordt vaak uitgesteld omdat perfectionisten vinden dat het resultaat (nog) niet goed genoeg is. Daardoor worden er geen beslissingen genomen en wordt er niet iets afgemaakt. Steeds maar wikken en wegen en analyseren of het iets beter kan. Een taak of activiteit wordt – met andere woorden – nooit echt gestart, laat staan afgemaakt.

Uitstel levert op korte termijn satisfactie op (ik til het even over het weekend heen) maar op langere termijn onrust en mogelijk stress. Direct een taak of activiteit uitvoeren vraagt op korte termijn inspanning maar op langere termijn rust en voldoening.   

En daarnaast is het vrijwel altijd zo dat als je eenmaal aan een taak begint je vanzelf denkt: “heb ik hier nou zo lang tegen aan lopen hikken?”.

Hoe voorkom je nu uitstelgedrag?

Stel korte termijn doelen vast. Maak ’s ochtends een lijstje met 6 taken die je die dag moet doen/wilt volbrengen en begin ’s ochtends met de taak waar je het meest tegen op ziet. Als je aan het einde van de dag door 6 taken een streep kan zetten dan geeft dat een heel goed gevoel. En de volgende dag weer.  

Zorg daarnaast dat je energieniveau hoog is. Voldoende nachtrust, gezonde voeding (geen of weinig alcohol) en beweging (allemaal open deuren) zijn de beste remedie tegen uitstelgedrag. Het geeft je net dat zetje wat je nodig hebt om aan iets te beginnen.  

 

[1] Quote van Mason Cooley.

Terug naar overzicht