Waarom het stellen van doelen wordt overschat

Het stellen van doelen wordt in het algemeen gezien als de beste manier om iets wat we willen in het leven te bereiken.

Maar is dat ook zo? 

In 2003 coachte ik het eerste herenteam van Hockeyclub HGC. Meerdere keren werd mij gevraagd wat ons doel was voor het komende seizoen. Play offs halen of toch de landstitel? In overleg met het team spraken we af dat we ons niet zo’n traditioneel doel zouden stellen. In plaats daarvan zouden we ons inspannen om iedere dag een (heel) klein beetje beter te worden. En als dat zou lukken dan zou het optimale resultaat er vanzelf uitrollen. Het werd een mooi jaar. We haalden de play offs waarin we uiteindelijk in de halve finale werden uitgeschakeld.      

Topteams zullen het winnen van hun competitie altijd als doel stellen. In het bedrijfsleven is omzetgroei vaak een prominente doelstelling. De gestelde doelen op zich hebben echter weinig invloed op de uiteindelijke resultaten. Het systeem dat je als team of organisatie  hanteert om de gestelde doelen te bereiken, is waar het echt om gaat. Dan gaat het hier om het  selecteren van spelers/medewerkers, de trainingen die het team ondergaat of de acquisitie activiteiten die je uitvoert, maar ook de focus op de kwaliteit van je dienstverlening en de staf die wordt aangestuurd[1].  

Een ander voorbeeld.
Stel je wilt afvallen. Je bent vol goede moed en hebt jezelf ten doel gesteld 10 kilo af te vallen. Gaat het gestelde doel je uiteindelijk helpen aan het gewenste gewichtsverlies of is de kans op uiteindelijk succes groter als je betere dagelijkse eetgewoonten ontwikkelt (het systeem) en je je daar zoveel mogelijk iedere dag aan houdt, zonder het stellen van het 10 kilo doel? Ik denk het laatste.  

Dus, als je betere resultaten wenst, op welk gebied dan ook, vergeet dan het stellen van doelen. In plaats daarvan focus op je systeem.

 

[1] James Clear, The Atomic Habit

Terug naar overzicht